Nyárikonyha - három határ közelében, Őrségben, Vendvidéken




Munkásságom egyik legszebb feladatául kaptam tavaly ennek a nyárikonyhának az elkészítését, ahol valóban minden fára vonatkozó tudásomat alkalmaznom kellet.
Egy építész barátom barátai, egy nagycsaládos gyógyító házaspár számára készült. Már elsőre sem tűnt egyszerűnek a feladat, de menet közbenderült csak ki, hogy igazán mennyire összetett. Ilyen irányú tapasztalataimnak hiánya miatt ez a munka elnyert egy másik első helyet is nyilvántartásomban: a legrosszabb árajánlat és ütemterv díjját:-)

A helyszín cifra adottságai feladták ám a leckét! Egy használaton kívüli ciszterna szabálytalan kiemelkedése, két rosszul lehelyezett oszlop és egy arrébb sikerült kémény köré épített kályha-tűzhely adottságaival kellett indulni. Sehol egy sík, sehol egy határozott egyenes, sehol egy derékszög. Viszont ha megfordulsz, akkor egy (fél)kis tóra és soksok fára (erdő :-) látsz rá, a tetőszerkezetet pedig belülről befutja a szőllő. Volt minek megfelelni.


A házigazda (messzi földön híres szájsebész) irigyelt határozottságának, dönteni tudásának köszönhetően elég hamar sikerült a sok és sokféle feladat- és kinézetbeli követelmények ellenére is használható tervet felállítanunk. Amit később, újabb szempontok előtérbe kerülésével, a helyszín előkészítő munkák másító hatásával végül sikerült majdnem teljesen megváltoztatni.
A háziasszonnyal (szintén meszi földön híres természetgyógyász-pszichológus) idő közben sok "papír döntésünket" bíráltuk felül s próbálgatásokkal próbáltuk a legjobb következő lépést megtalálni: pontosan hol is legyen a mosogató, milyen széles legyen az ajtók kerete, sokféle stílusú fogantyúval próbálkoztunk, sokféle elhelyezésben, nem beszélve a díszpántok és fiókcímerek formájáról, ami egy helyi lakatos készített el és patinázott.


Dolgoztam már máskor is bontott épületfával, mint alapanyaggal, de akkor mindig robosztusabb volt a kivitel (páldául: Bányajtó padlástérbe), a mostani kisebb keresztmetszeteknél nagyságrendekkel több volt a hulladék és nehezebben ment az illesztés. A műhelymunka végül több, mint kétszerannyi volt, mint új anyag esetén szokott.
Hogy miért döntöttünk mégis a "kipróbált" anyag mellett? Nemcsak mert jóval olcsóbb, hanem a nyitott térben való alkalmazásra sokkal alkalmasabbak a tulajdonságai: nem mozog, nem reagál úgy a páraingadozásra, nedvességre, mivel már évtizedeken keresztül száradt, évszakokat megismert. Valamint a hely szelleme jobban kívánta a régies(kedő) kinézetet. Ebben sikerült először túllőni a célon és a háziasszony kérésére egy fokkal visszavenni belőle: néhány ajtóbetétet újra kellett gyártani.

Egyik legfőbb követelmény volt, hogy sokan tudjanak benne egyszerre dolgozni. Ennek eredménye lett a hatalmas cseresznyefa pult. Ezt a helyszínen lehetett csak darabról darabra összeragasztani, hogy az érdekes adottságú tér minden eleméhez hibátlanul illeszkedjen. Az éleken meghagytam a fa természetesen szabálytalan széleit, így a végeredmény nem olyan tömbös hatású, van egy élő játékossága.
a pult ragasztás közben
Sok-sok aprólékos, pontos, a végeredmény szempontjából, nem túl látványos munkálkodás után állt végül össze a pult egésze, ami szerencsére meggyőző lett, mert változtatásra nem sok a lehetőség; persze közben folyamatosan egyeztettem a leendő fő-felhasználóval.
A két tűzhely mellé mészkőből tettünk betéteket, a forró edényekkel való munkákhoz.

A szekrények kialakításánál a legnagyobb tárokókapacitás és természetesen az életszerű használhatóság voltak a szempontok, emellett megalkuváskényszerítő tényezőként az is, hogy a tó felől legyen annyira egységes a képe a "mű"-nek, hogy ne legyen látható modern gép ebből a nézetből. Ezért kerűlt a gáztűzhely a bal oldali részbe, oldalról takarva, ezért kapott a hűtő teljes burkolást és ezért kellett teljes előlappal beépíthető mosogatógép.

A felületek kezelését az AURO természetes olajaival, viaszaival oldottam meg, hogy minden anyag élő mardjon és ne "rosszalkodhassanak" valamilyen lezáró lakkréteg alatt egy ennyire változó párájú (csak fedett) nyitott térben, illetve ha mégis van mozgásigényük azt az első teljes évforduló után, amikro már minden évszakot "kipróbáltak", könnyen lehessen után-igazítani.
ebbe kellett beleálmodni a végeredményt
...sokszor éjszakába nyúlóan